Kontaktne leče


Kontaktne leče so pripomoček, ki je v zadnji letih pri marsikomu nadomestil uporabo korekcijskih očal. Izboljšanje vida pa ni edini namen kontaktnih leč, saj poznamo leče lahko uporabljamo tudi kot terapevtski pripomoček ali modni dodatek v primeru barvnih leč.


Kontaktne leče za oči


Princip kontaktnih leč je v svojih delih opisal že Leonardo da Vinci, kasneje ga je nadgradil Rene Descartes, Thomas Young pa je v začetku 19. stoletja izdelal prvi par. Uporaba kontaktnih leč je večji razmah doživela v 2. polovici prejšnjega stoletja. Razvoj leč je pripomogel, da danes poznamo več različnih vrst kontaktnih leč. Ločimo jih lahko glede na dolžino uporabnosti, pri čemer poznamo leče za enkratno uporabo oz. dnevne leče, tedenske, dvotedenske in mesečne kontaktne leče. Nadalje lahko ločimo med trdimi in mehkimi kontaktnimi lečami ter lečami, ki ustrezajo različnim motnjam vida, kot so leče za kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem ali presbiopijo. Zaščita pred UV žarki je dodatna zaščita, ki jo kontaktne leče nudijo očem. Uporabo kontaktnih leč lahko kombiniramo z uporabo sončnih ali varovalnih očal.


Kontaktne leče


Ena izmed glavnih prednosti uporabe kontaktnih leč v primerjavi z očali je dejstvo, da leče omogočajo širše vidno polje in boljši periferni vid kot očala. Prav tako pa se kontaktne leče ne rosijo, niti se na njih ne nabirajo dežne kapljice ali snežinke v primeru slabega vremena. Za vse športnike in rekreativce je dobrodošlo dejstvo, da je športno udejstvovanje z uporabo kontaktnih leč velikokrat bolj sproščeno in uspešno, kot ob uporabi očal. Kontakte leče so še posebej primerne pri igrah z loparjem ali žogo ter pri bolj dinamičnih aktivnostih.


Leče


Marsikateremu neuporabniku kontaktnih leč se zdi, da je nameščanje leč v oko mučno dejanje, a uporabniki leč pravijo, da se na ta postopek zelo hitro navadiš. Vaja in čiste ter mirne roke so pot do enostavnega in varnega nameščanja oz. odstranjevanja kontaktnih leč.


Kontaktne leča


Poškodovana površina leče lahko povzroča razdraženost oči, kar posledično lahko poslabša naš vid in celo ogrozi zdravje oči, zato sta redno čiščenje in razkuževanje pomembna elementa za vzdrževanje kontaktnih leč za večkratno uporabo. Za vzdrževanje uporabljamo posebne sterilne tekočine, prav tako pa moramo skrbeti tudi za čistočo posodice, v kateri shranjujemo kontaktne leče.

Ciba Vision


Za vsa dodatna vprašanja glede funkcionalnosti in uporabe kontaktnih leč smo vam na voljo v Optiki Brumen.

Acuvue