Optika Brumen

OČALNA STEKLA

trent-erwin-UgA3Xvi3SkA-unsplash
scott-van-daalen-UsALNdok2m4-unsplash (1)

Progresivna očala

Progresivna ali večžariščna očalna stekla omogočajo jasen vid tako na bližino kot tudi na daljavo. Ta vrsta očal ima zgornji del, namenjen gledanju v daljavo, spodnji del za branje, medtem ko srednji del stekla omogoča udoben pogled na vmesne razdalje, kot je na primer gledanje na računalnik. Prehod med dioptrijami poteka neopazno in postopoma, kar omogoča nemoteno prilagajanje. Progresivna očala so idealna za ljudi po 45. letu starosti, ki potrebujejo dioptrijo za različne razdalje - tako za daljavo kot tudi za bližino, pa tudi za tiste, ki imajo dioptrijo le za branje. Njihova velika prednost je v tem, da ena očala zadostujejo za vse vrste opravil.

Delovna – office očala

Delovna, pisarniška ali prostorska očala so zasnovana za tiste, ki potrebujejo korekcijo za branje (na razdalji 30-40 cm) ter delajo na srednji razdalji (1-3 m), kot je na primer pri uporabi računalnika ali obravnavi stranke. Ta vrsta očal v zgornjem delu vsebuje dioptrijo za srednjo delovno razdaljo, ki se postopoma stopnjuje proti spodnjemu delu, kjer je dodana bližinska dioptrija. Ta očala so uporabna za razdalje do 3 m, medtem ko niso primerna za gledanje na daljše razdalje.

office stekla (1)
bralna o�ala

Bralna očala

Očala za branje so namenjena za pomoč pri udobnem branju in osredotočanju na predmete v razponu 30 do 40 centimetrov. Uporabna so pri opazovanju drobnih detajlov in branju, kjer vid brez očal več ne zagotavlja zadostne ostrine. Bralna očala običajno nosimo nižje na nosu, kar nam omogoča da prek njih vidimo tudi v daljavo. Pomembno je upoštevati, da niso primerna za gledanje na daljavo, saj so zasnovana izključno za udobno branje na bližinske razdalje.

Očala za daljavo

Vsi, ki imajo težave z meglenim ali neostrim vidom na daleč, potrebujejo očala za daljavo. V večini primerov gre za osebe z kratkovidnostjo (minus dioptrija), daljnovidnostjo (plus dioptrija) in astigmatizmom (cilindrična dioptrija). Očala za daljavo omogočajo jasen vid na vse razdalje do starosti 45. let. Nepravovidnost ali očesne napake ki jih je potrebno korigirati z očali, odkrivamo pri otrocih, najstnikih, odraslih in starejših.

o�ala za daljavo
bifokal

Bifokalna očala

Bifokalna očala, predhodnica progresivnih očal, omogočajo jasen pogled na daleč in blizu, vendar ne na srednje razdalje, kot je na primer gledanje na računalnik. Očala so namenjena ljudem po 45. letu starosti zaradi pojava “starostne daljnovidnosti”. V teh očalih se dioptrija ne spreminja postopoma, kot pri progresivnih ali delovnih očalih, ampak obstajata le dve dioptriji - ena za daljavo in druga za bližino, ločeni z vidno prelomnico.

Scroll to Top